Verlichting in uw interieur

| | Verlichting in uw interieur

Verlichting in uw interieur

In de donkere maanden van het jaar is goede verlichting een zeer belangrijk onderdeel van uw interieur. Licht heeft een grote invloed op kleuren, de sfeer en de ruimtewerking in uw huis. Verlichting is vaak het laatste wat in een interieur geplaatst wordt, maar is één van de belangrijkste onderdelen.

Daglicht
Overdag wordt een huis verlicht met natuurlijk licht. In de ochtend is er een andere lichtinval dan in de middag of aan het begin van de avond. Het licht in de woning verandert continu. Elke avond hebben we vaak dezelfde verlichting aan, omdat we te weinig lichtbronnen hebben of omdat we te weinig spelen met het licht. Door middel van het gebruik van dimmers kunnen we lichtbronnen een andere functie geven en een andere sfeer creëren.

Licht en kleur
Zonder licht is er geen kleur. Het licht van de noordzijde is koud, het oostelijk licht is warmer, maar toch kouder dan het volle warme middaglicht van het zuiden en westen. Warm licht accentueert warmte en neutraliseert koude kleuren. Daarom is bijvoorbeeld de lichtinval belangrijk bij het bepalen welke muren u wel of niet een accentkleur geeft.

Licht en emotie
Met licht creëren we de sfeer, en sfeer roept emotie op. Het aansteken van een paar kaarsen roept direct romantiek op. Een goede verlichting geeft contrast en geeft accenten in het interieur. Contrastwerking is te vergelijken met een zonnige dag met verlichte- en schaduwplekken. Het verlichten van een kunstwerk trekt de aandacht naar het kunstwerk toe.

Licht en ruimte
Waar licht is, is ruimte. Met licht kan je een ruimte ook optisch laten veranderen. Een ruimte kan breder of smaller, hoger of lager lijken door het licht op de juiste muren, het plafond of de vloer te concentreren.

Licht en functie
Om een lichtplan voor een bepaalde ruimte te maken is het belangrijk om goed na te denken over de functie van de ruimte. Waar wordt de ruimte voor gebruikt? Welke sfeer moet de ruimte uitstralen? Waar wilt u wat doen? Welk licht heeft u daarbij nodig?

Spelen met licht
Afhankelijk van de gewenste sfeer, kleur of invloeden van buitenaf, kunt u door middel van bijvoorbeeld een dimmer de situatie aanpassen. Plaats eens een lampje op de vloer onder een kast of bovenop een kast. Een klein lampje dat tussen de planten omhoog schijnt geeft ook een mooi effect tussen de bladeren.

Lumen
Alleen naar de fitting kijken wanneer je een lichtbron voor je lamp aanschaft kan, maar of dit het beste lichteffect geeft, is maar de vraag. Tegenwoordig dien je te letten op het aantal lumen. Bedenk eerst goed waar je je lamp ophangt. Met licht kun je de plank namelijk volledig misslaan. Je creëert voor iedere situatie in huis een andere sfeer. Wil je een lamp voor boven je eettafel? Dan wil je niet dat je gasten verblind worden door een fel wit licht boven hen. Je wilt wel een gezellig warm licht voor tijdens het dineren, maar het moet ook weer niet zó donker zijn dat je niet eens ziet wat er op je bord ligt.

Kortom, verlichting is erg belangrijk in het interieur. Wilt u advies, loop dan eens bij onze winkel binnen, wij helpen u graag.

Door |2019-01-05T15:56:55+00:005 januari 2019|Geen categorie|0 Reacties

Geef een reactie