Hygge, Hello and welcom! | Hei, og velkommen! (‘Huuge’)

| | Hygge, Hello and welcom! | Hei, og velkommen! (‘Huuge’)

Hygge, Hello and welcom! | Hei, og velkommen! (‘Huuge’)

Op het vliegveld van Kopenhagen zag ik het boek ‘How to Hygge, the secrets of Nordic Living’ liggen bij een boekhandel. Direct gekocht natuurlijk. Sinds een paar jaar staan de bladen vol van deze nieuwe trend die overgewaaid was uit Denemarken. Tijd om deze trend eens verder te onderzoeken!

Eerst Wikipedia maar eens bezoeken. De omschrijving is als volgt: ‘In Denemarken gaat men er vaak van uit dat het onmogelijk is om het begrip Hygge te vertalen. Toch komt de betekenis van het Nederlandse begrip gezelligheid redelijk dicht in de buurt. Net als het Nederlandse gezelligheid heeft Hygge te maken met gezelschap, een sfeer of een interieur. Vaak ook zorgen eten en drinken voor Hygge’. Verder begrijp ik dat de Denen Hygge als iets typisch Deens zien, vaak als onderdeel van hun nationale identiteit. Anders dan bij ons in Nederland, maken de Denen bewust tijd voor Hygge.

Het boek begint meteen ook goed: ’Make yourself at home. Perhaps put the kettle on for a cuppa, or pour yourself a Scotch and curl up somwhere you can be left undisturbed fora a little while’. Mmm, lijkt mij wel wat . . .

Hoe kom je tot Hygge tot Deense gezelligheid in huis? Gezellig Licht is een van de basisvoorwaarde voor Hygge. De Denen gebruiken het liefst kaarslicht. Ze behoren niet voor niets tot de grootse gebruikers van kaarsen in Europa. Bij kaarslicht hoort natuurlijk een openhaard. Een gezellig brandend haardvuur met knisperend hout, nadat je lekker in het bos een wandeling hebt gemaakt. Lekker een kopje thee of een glaasje wijn op een zachte comfortabele bank, met je rug tegen een huid van een rendier aan. Natuurlijk liggen er ook allemaal gezellige kussens en kun je lekker onder een warm dekentje kruipen. Daarnaast is het gebruik van hout en vintage in het interieur de basis voor Hygge, eigenlijk alle elementen in het interieur waarbij jij je goed voelt. Sowieso is een interieur Hygge-proef als je alles om je heen hebt waar jij van geniet!

Niet alleen in de winter, maar ook in de zomer is Hygge belangrijk. Maak je tuin gezellig, brand een vuurkorf wanneer je ’s avond met vrienden in de tuin een wijntje drinkt. Zet gezellige windlichten op de tafel en grijp iedere kans aan om buiten te koken en te eten.

Ook in je kleding kun je Hygge tot uiting brengen. Kies voor comfortabele kleding als je thuis bent, een lekkere slobbertrui en warme sokken. En koop duurzame kleding!

Het boek geeft ook heerlijke recepten om Hygge te benadrukken. Lekker eten en drinken speelt een belangrijke rol bij Hygge. Lekker comfi-food, rustgevend en hartverwarmend, eten waar je blij van wordt.

Het boek eindigt met de volgende zinnen: ‘Being kind isn’t just about the self, and those moments of quiet solitude, it’s also about spending time with others, about being sociable and taking pleasure in simple things together, all are welcome!’  . . . . een heel belangrijk onderdeel van Hygge.

Kortom ik heb genoten van het boek en blader nog regelmatig het boek door! En . . . ik ben tot de conclusie gekomen dat wij Nederlanders ook heel veel aan Hygge doen, ik in ieder geval wel.

Astrid

Door |2018-01-18T17:48:01+00:0017 januari 2018|Geen categorie|0 Reacties

Geef een reactie