Bogolanfini

| | Bogolanfini

Bogolanfini

Bogolanfini

 Een Bogolanfini oftewel een modderkleed wordt gemaakt in West-Afrika door de Bambara. De Bambara is een volk welke leeft in Mali, Burkina Faso, Guinee en Senegal.

Een Bogolanfini is een katoenen lap met geometrische patronen. De lap wordt door de mannen gedragen als hemd tijdens de jacht en door vrouwen als omslagdoek.

De katoen wordt traditioneel gesponnen met een spindel door de vrouwen. De mannen weven hier stroken van ongeveer 10-15 cm breed op een handweefgetouw. De stroken worden dan vervolgens aan elkaar gestikt tot lappen van ongeveer 1 meter bij 1,50 meter. Nadat de lappen in elkaar gezet zijn, zorgen de vrouwen vervolgens voor de decoratie.

De lappen worden geverfd met modder. Hiertoe worden de lappen eerst gewassen in gekookt water en vervolgens gedroogd. De stof wordt ondergedompeld in een vloeistof gemaakt van bladeren van de Bogolonboom. Deze vloeistof kleurt de katoen donkergeel en maakt dat de stof de uiteindelijke kleurstof absorbeert (fixeermiddel).

Daarna worden de patronen met gefermenteerde modder op de kleden aangebracht. De modder dient minstens een jaar in aardewerken potten staan fermenteren. De modder wordt met stokjes, riet en borsteltjes aangebracht op de kleden en worden gedroogd in de zon. Om de uiteindelijke beschildering te fixeren, wordt de lap gewassen in een vloeistof die gierstzemelen en pinda’s bevat. Na vier tot zeven dagen is de lap klaar.

De decoraties van de Bogolanfini is niet zomaar een versiering, maar heeft een betekenis. Het zijn abstracte of semi abstracte afbeeldingen van alledaagse voorwerpen of elementen uit de natuur. Veelal symboliseren de afbeeldingen belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Bambara of het succes van hun helden.

Ook de richting van de patronen is geen toeval. Voor vrouwen is het patroon horizontaal, omdat de bogolanfini om het lichaam wordt gewikkeld, terwijl van de lap voor mannen de stof verticaal wordt gedragen. Het patroon wordt daarop aangepast. De jagers geloven dat de patronen doordrongen zijn van ‘Nyama’ en deze de jager tijdens de jacht zullen beschermen. Nyama staat voor energie of levenskracht.

Wij hebben drie originele Bogolanfini-kleden (zwart, oker en bruin) in onze winkel. De kleden zijn uitermate geschikt als wandkleed! € 329,00 per stuk

Door |2018-06-23T15:49:43+00:0023 juni 2018|Geen categorie|0 Reacties

Geef een reactie